Vikten av en kompetent PT

Uppdaterat 26/6-17

I detta inlägg hoppas jag på att lyfta fram vikten av att inte ta för givet att den personliga tränare som sitter framför dig vid en konsultation är dels den rätta för dig men också att hen är utbildad och kompetent.

Anledningen till att jag skriver detta inlägg är att jag själv har sett och hört om många som råkat ut för personliga tränare som inte tar hänsyn till en persons skador, rörlighet, mål, matvanor, arbete eller vardag. Allt detta och mycket till är något vi som personliga tränare måste utgå ifrån när vi tränar en klient eller skapar kost- och/eller träningsprogram. Men har hen som personlig tränare inte den rätta kunskapen eller erfarenheten kring ovanstående så kan det lätt bli fel.

Men vadå inte kunskap?

Personlig tränare är en titel som inte är en skyddad yrkestitel. I det här fallet betyder det att vem som helst får kalla sig för personlig tränare. Du läste rätt, VEM SOM HELST får benämna sig som personlig tränare utan att hen behöver ha någon utbildning inom området. Galet va? Du kan läsa lite mer på SVT om just detta. Nu är det ju anläggningarnas, SATS, ACTIC mfl, ansvar att se till att de anställda personliga tränare de har är utbildade och kompetenta. DOCK har jag tyvärr märkt att inte alla gym har så höga krav alternativt så anställer de endast utifrån vad som står på ett CV och inte utifrån hur personen ifråga faktiskt arbetar praktiskt.

Faktiskt är det så att jag kan lätt räkna på två fingrar hur många gånger jag fått frågan på en konsultation om vilken utbildning jag har. Är man hos en läkare tar man för givet att en läkare..ja har en utbildning, eller hur? Likadant verkar det vara hos en personlig tränare. MEN, ta inte för givet att personen ifråga har en utbildning eller en djupgående utbildning. Och även om man har gått en utbildning så finns det alltid MER att lära sig.

Även om jag har läst fysiologi, näringslära med mera på Universitet OCH har en utbildning som personlig tränare så vet jag att det inte slutar där. Det finns mycket att lära sig för varje ny klient som behöver hjälp att nå sina mål.

afptse_fb_logo

Jag tror att inom gruppen personliga tränare så vill troligen majoriteten att det ska bli en skyddad titel och att kravet för att bli en personlig tränare då även höjs. Mina förhoppningar är att det kommer krävas högskola/universitetsliknande studier för att kunna benämna sig som PT. Dock tror jag att man kanske skulle behöver lämna ”personlig tränare” bakom sig och i så fall skapa en ny titel för oss personer som arbetar med att förbättra livskvaliteten hos våra klienter. Problemet med att dra igång ett projekt som detta är att det kräver väldigt mycket av vår bransch. Det måste finnas en organiserad ledning med auktoriteter som driver detta framåt.

Konsumentverket har gått ut med en jättebra publikation som jag uppmanar er att läsa. Den är relativt kort och ger en bra inblick över vad Konsumentverket vill att en personlig tränare ska kunna leverera mer eller mindre.

Vägledning för personliga tränare

Även på SVT finns det lite tips om hur du går tillväga när du väljer en personlig tränare.

Tre tips när du ska välja en personlig tränare

Så om du beslutar dig för att kontakta en personlig tränare, fråga fråga fråga!! Ingen fråga är dum när du beslutar dig för att låta en annan människa hjälpa dig nå dina mål snabbare och säkrare!

 

Annonser

En reaktion till “Vikten av en kompetent PT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s